Er fuldkorn bæredygtigt?

Fuldkorn er en del af svaret på, hvordan du sammensætter menuen, så den bliver mere bæredygtig og sund. Fuldkorn er mindre ressourcekrævende at producere og har samtidig en række sundhedsmæssige fordele.  

Korn og andre plantebaserede fødevarer er mindre ressourcekrævende at producere, end animalske fødevarer. Og fokuserer vi på fuldkorn, skyldes det bl.a., at processerne kræver væsentligt mindre vand end næsten alle andre fødevarer.

En undersøgelse fra 2021 viser, at det kræver 0,51 liter vand at producere én kalorie korn, mens den tilsvarende enkeltkalorie oksekød kræver 10,19 liter. (Hvedeavlernes Landsforening; wholegrainscouncil.org).

Se alle vores Fuldkornsmærkede brød her.

 

Når vi maler fuldkornsmel, bruger vi 100 % af kornet

Man kunne tro, at fuldkorn betyder, at hele kornet forbliver intakt. Men det er ikke helt korrekt. Både knækkede, skårne og malede kerner kan også være fuldkorn – så længe alle kornets dele bliver taget med. På den måde bevarer kornet alle sine ernæringsmæssige fordele.

For at en fødevare kan karakteriseres som fuldkornsfødevare i Danmark, er det et krav, at den består af mindst 50 % tørstof fra fuldkornsingredienser.

Når vi bager med fuldkornsmel, får vi flere brød

Det gør en forskel, at vi bager med fuldkorn, fordi råvaren rækker til flere brød: 18,6 kg hvede giver 60 fuldkornsbrød (a 680 gram), men kun 42 hvide brød (lignende vægt). 

Fuldkorn mætter og fremmer sundheden

Der er mange fordele ved at vælge fuldkornsbrød og andre kornprodukter. Fuldkorn mætter, er godt for fordøjelsen og holder maven i gang.

Samtidig rummer fuldkorn vitaminer, mineraler og andre sundhedsfremmende stoffer, som er med til at forebygge sygdomme som type 2-diabetes, hjertekarsygdomme og visse former for kræft (Fuldkorn.dk).

Brød er kilden til mere fuldkorn

Brød er den vigtigste kilde til fuldkorn i forbrugernes kost, og 64 % af forbrugerne siger, at de altid – eller meget ofte – vælger fuldkornsbrød.

Opskrift: Scor højt på både fuldkorn og bælg

Har du et mål om at skrue op for mængden af fuldkorn på din (plantebaserede) menu? Så har vi den perfekte opskrift til dig her.

Opskriften er udviklet af kokken Rasmus Bundgaard, og den smager fantatisk.

Fuldkornsburgerbolle med linsebøf og tzatziki

Find dit fuldkornsbrød her

Klik her