Sådan kommer du i gang med den grønne omstilling i din kantine

Uffes 5 tips til grøn omstilling

Det er, i følge Uffe Kjeldgaard Truelsen, der driver konsulentvirksomheden Køkkenkultur, ikke længere et spørgsmål om kantinerne skal omlægge til en mere grøn og bæredygtig køkkenhverdag – det er i højere grad et spørgsmål om hvordan!

Der er ganske enkelt for få af landets kantiner, som ved, hvordan de griber opgaven an. Der er stor forskel på landets kantiner – og også på de gæster, der besøger og spiser i kantinerne til dagligt. Derfor er der heller ikke én fremgangsmåde, der passer til alle. 

Her deler Uffe Kjeldgaard Truelsen fem tips til, hvordan du kommer godt i gang.

Læg ud med en klassisk ret, du har lavet mange gange, og skru så ned for mængden af kød. Brug f.eks. rester af brød eller sæsonens grøntsager til at strække farsen længere. 

Første gang du kaster dig ud i en 100 % plantebaseret ret, skal du vælge noget, som smager godt, og som du ved lykkes: Falafler stegt i olie smager fantastisk og er ikke kompliceret. Generelt er fast food en god vej at gå, fordi dine gæster genkender det. 

Fokusér på retter med få ingredienser. Når du er omhyggelig med tilberedningen og håndværket, smager god pasta med tomatsovs himmelsk! 

Smagen er afgørende i det plantebaserede køkken. Hent inspiration i det indiske, mexicanske eller thailandske køkken

Godt værtskab er også en del af løsningen. Når du serverer en ny ret, giver du dine gæster små smagsprøver, så de kan prøve sig frem, inden de bestemmer sig for at købe måltidet. Husk, det er dig, der bestemmer, hvad gæsterne skal få øje på i din kantine. Er du typen, der stiller dig ud og taler med gæsterne, så gør det. Ellers kan du bruge skilte og lignende. Kun fantasien sætter grænser. 

Læs mere om Uffes arbejde med grøn omstilling i kantiner

Vi har mødt Uffe Kjeldgaard Truelsen til en snak om grøn omstilling, udfordringer og kantinernes ansvar for at gå forrest og vise vejen til mere bæredygtig madglæde.

Læs artiklen her

Flere artikler, du måske vil synes om ...

Er fuldkorn bæredygtigt?

Groft sagt alt du skal vide om fuldkorn

Fuldkorn er bedre for os og vores klode