Groft sagt alt du skal vide om fuldkorn

Har du et ønske om at få mere fuldkorn på menuen? Så er brødet en oplagt kilde. Men hvad er fuldkorn? Hvad får vi ud af at spise fuldkorn? Og hvor meget fuldkorn skal vi egnetlig spise hver dag? Læs med her, og få mere viden om de fantastiske fuldkorn.

 

 

 

Hvad er fuldkorn?

For at der kan være tale om "fuldkorn" kræver det at alle dele af kornet – klidet, endospermen og kimen – er taget med. For kun på den måde bevarer kornet alle sine sundhedsmæssige fordele:

  • Klidet indeholder fibre, vitaminer og mineraler

  • Endospermen indeholder kulhydrater og vitaminer

  • Kimen indeholder protein, vitaminer, mineraler & antioxidanter

Fuldkorn sagtens kan være både knækkede, skårne eller malede. 

Se alle vores fuldkornsbrød her

Hvilke korn er fuldkorn?

Hvede, spelt, byg, rug, havre, ris (brune og røde), hirse, majs (tørret) samt durra eller sorghum tæller med som fuldkorn. Alle andre typer af kerner og frø tæller ikke med i definitionen (fx solsikkekerner eller quinoa). (Fuldkorn.dk).

Kan du se om brødet har et højt indhold af fuldkorn?

Mange tror, ​​at et mørkt brød automatisk er grovere og mere fuldkornsholdigt end et lyst. Desværre er det ikke helt så enkelt. For fuldkorn giver ikke nødvendigvis nogen farve til brødet.

Brød kan være mørke, fordi de indeholder melasse, sirup eller malt, og ikke nødvendigvis fordi de er bagt af fuldkornsmel. Og lyse brød kan sagtens have et højt indhold af fuldkorn.

Derfor er det en god ide at gå efter Nøglehuls- og Fuldkornsmærket, når du handler brød. Så er du sikker på, at brødet på din menu følger De Officielle Kostråd og bidrager til en sund kost og livsstil.

Kig efter Fuldkornslogoet og Nøglehulsmærket 

Fuldkornslogoet er ikke et ernæringsmærke ligesom Nøglehullet, men det skal gøre det nemmere for dig at finde og vælge fuldkornsprodukter og dermed fremme ét af De Officielle Kostråd (vælg fuldkorn).

Brød med Fuldkornslogoet har et højt fuldkornsindhold og et lavt indhold af fedt, salt og sukker (fuldkorn.dk). Og Nøglehulsmærket stiller krav til et minimumsindhold af fibre og et maksimalt indhold af fedt, salt og sukker (altomkost.dk).

Hvad er anbefalingen for fuldkorn?

Ifølge De officielle Kostråd er anbefalingen, at voksne skal spise 75 gram fuldkorn om dagen. Det svarer til en portion havregryn og 1-2 skiver rugbrød.

Find dit fuldkornsbrød her

Klik her

Flere artikler, du måske vil synes om ...

Er fuldkorn bæredygtigt?

Uffe Kjeldgaard Truelsen gør den grønne omstilling mere spiselig for kantiner

Fuldkorn er bedre for os og vores klode

Har du brug for hjælp?

Vi hjælper dig gerne med at løse enhver køkken-udfordring. Vores konsulenter har alle mange års erfaring i branchen i roller som blandt andet kantineleder, bager og kostvejleder. Derfor har de også personligt kendskab til de små og store udfordringer, du står overfor.

  • Uforpligtende
  • Nemt
  • Professionelt
Book en rådgiver

Vil du have relevant inspiration direkte i indbakken?

Ja tak!