Fuldkorn er bedre for os og vores klode
Ved at skifte en del af det animalske protein ud med fuldkorn ville vi både gavne klimaet og vores sundhed. Så klar er konklusionen i en videnskabelig artikel, der er udgivet af nordiske ernæringsforskere fra, blandt andet, Kræftens Bekæmpelse.
Anne Kirstine Eriksen fra Kræftens Bekæmpelse er en af forskerne bag en analyse af, hvordan vi finder miljøvenlige alternativer til den animalske protein i vores kost. Resultaterne af analysen er offentliggjort i det medicinske tidsskrift Nutrition Reviews. En af konklusionerne lyder, at det giver god mening at sætte større fokus på fuldkorn:
“Vores analyser viser, at vi uden problemer kunne udskifte 20 pct. af den animalske protein med protein fra vegetabilske kilder. Her kunne halvdelen sagtens komme fra kornprodukter, og det ville kunne nås ved blot at spise tre ekstra skiver rugbrød dagligt. Den anden halvdel kan med fordel komme fra bælgfrugter, eksempelvis bønner eller linser,” siger Anne Kirstine Eriksen og fortsætter:.
"Ikke alene belaster planteproteiner slet ikke vores planet i samme grad som proteiner fra animalske produkter. Hvis vi erstatter animalske produkter med fuldkornsbaserede produkter, vil det desuden sænke risikoen for både type 2 diabetes, hjertekarsygdom samt tarmkræft på befolkningsniveau."
Danskerne spiser allerede en del fuldkorn gennem havregryn, rugbrød, knækbrød, fuldkornspasta og lyst fuldkornsbrød. Men der er potentiale for, at kornprodukter kan fylde endnu mere på tallerkenen i fremtiden.